Фермери блокираха пътища и КПП-та заради украинското зърно: Нашето се чудим какво да го правим

Около 40% от продукцията от миналата година стои по складовете

29.03.2023 | 13:38 Редактор: Михаела Димитрова

Блокади с тежка техника на гранични пунктове и основни пътища в страната от сутринта. Зърнопроизводители започнаха тридневни протести срещу вноса на зърно от Украйна.

Протестът на зърнопроизводителите затвори граничния пункт "Дунав мост" при Русе. В недоволството се включиха земеделци от Северна и Южна България, подкрепени и от овощарите. С шествие на трактори те блокираха достъпа до границата.

"В момента в България около 40% от продукцията от миналата година стои по нашите складове. По-малко от три месеца ние очакваме новата реколта. Въпросът е обаче къде ще я слагаме, като една част от складовете са задънени със зърно, което не може да се продаде", коментира зърнопроизводителят Радослав Христов. 

"Транзитните коридори в момента не работят, защото реално целта, за която бяха създадени, беше да преминава зърното и да отива към трети страни, които наистина се нуждаят", каза Людмил Работов.

Земеделска техника блокира и границата с Румъния на граничния пункт "Йовково" при Кардам. Тракторите на добруджанци се движат по тесния път между населеното място и граничната бразда, като по този начин спират трафика от камиони и коли между двете държави.

"Протестираме за това, че вкарват зърно отвън, а нашето се чудим какво да го правим. Недоволството затвори и "Дунав мост 2" при Видин. Недоволството на зърнопроизводителите ще продължи три дни, ако исканията им не бъдат чути.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС