Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Зърнопроизводители ще стачкуват: Губим от замразения износ от България и вноса от Украйна

Житото остава по складовете, а оборотни пари за закупуване на торове, препарати и семена няма, заяви Костадин Костадинов

24.03.2023 | 18:46 Редактор: Елеонора Танева

Националната асоциация на зърнопроизводителите започва ефективни протестни действия следващата седмица. Земеделците планират да разположат техника на четири гранични пункта с Румъния - при Видин, Русе, Силистра и Кардам. Причината е вносът на продукция от Украйна, става ясно от писмото им, изпратено до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на земеделието Явор Гечев.

"Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане: Да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г., касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна", се казва в писмото.

В ефира на предаването "Директно" председателят на НАЗ Костадин Костадинов бе категоричен, че интересът на българските производители трябва да бъде защитен.

"Родните зърнопроизводители търпят огромни загуби заради замразения износ от България. Житото остава по складовете, а оборотни пари за закупуване на торове, препарати и семена няма", изтъкна още той.

По думите му зърнопроизводителите вече са получили подкрепата на своите колеги от съседни държави.

"Ако планираните за следващата седмица протести не дадат резултат, то на 7 април ще има нова демонстрация, но този път в нея ще участват и производители от Румъния", подчерта още председателят на НАЗ пред Bulgaria ON AIR.

В следващите дни предстои от асоциацията да изпратят писмо с исканията си до Европейската комисия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Фалит
преди 1 година
Масово ще настанат фалити в сектора. Без постъпления няма бизнес. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Всеки, който има акъл да прочете и запомни следното: 1. Най-важната цел е поставянето на колене на банковата система на Европа. За да се случи трябва да фалират големите играчи. 2. За да се постави монопол над хранителния суверенитет трябва да фалират малките и средни производители. 3. Ще има стотици хиляди декари земя на публична продан. 4. Имотите ще се обезценят и съответно нормалните хора ще се заробят доживот с ненормалени кредити. 5. Всички стават зависими от задкулисието! Сигнализирай за неуместен коментар