Ураганният вятър спря тока в части на София, блокира влакове и събори дървета

Според пловдивчанин отговорен за инцидента с падналата изолация върху детска градина е изпълнителят на санирането

28.03.2023 | 13:33 Редактор: Петя Кръстева

Оранжев и жълт предупредителен код са обявени за цялата страна заради опасно силния вятър. В Козлодуй силният вятър събори беседка. В Пловдив дърво падна върху 62-годишен мъж. Човекът е получил травма на главата и фрактура на крака. Екип на "Спешна помощ" го е откарал в болница. Кметът на града Здравко Димитров отправи призив към гражданите за повишено внимание заради продължаващите силни пориви на вятъра.  В оранжево "светнаха" общо 8 области в Северозападна и Централна България, очаква се поривите да достигнат до 90 км/ч. Вече има и нанесени щети и нарушения в графика на влаковете. 

Поради силния вятър и падналите дървета е преустановено движението на влаковете в междугарието Пловдив – Филипово. Това съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Движението е пренасочено през жп гара Скутаре. 

Вятърът в Сливен, който започна снощи, придружен с лек дъжд, надвишава 80 км/час, съобщиха от общината. Градът осъмна с прекършени клони, паднала бреза, разкъсани билбордове и увредена предизборна шатра. 

Сигнали за паднали клони и дървета имаше и в столицата. Регистрирани са повреди по проводите на кабелните оператори. Собствениците са информирани и се предприемат мерки. Към момента има единични сигнали за прекъсване на електричеството. Екипи от общината са се отзовали на 7 сигнала за паднали дървета

По-сериозни щети са нанесени в Пловдив, където изолация от жилищен блок падна върху детска градина. Според пловдивчанин, отговорен за инцидента е изпълнителят на санирането, тъй като не е спазил изискванията за полагане на топлоизолацията. 

"Надяваме се да намерим фирмата изпълнител или самия майстор, за да видим дали може да ни помогне и да си поеме отговорността", поясни директорът на детска градина "Кремена" Борислава Вичева. 

Вижте повече в репортажа на Ивана Величкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR