Глад за персонал в хотелите, и тази година ще търсим кадри от чужбина

От бранша не очакват повече от 20% повишение на нощувките през 2023 г.

01.03.2023 | 18:32 Редактор: Вяра Димова
Глад за персонал в хотелите, и тази година ще търсим кадри от чужбина

Хотелиерският бизнес в България е изпратил успешна 2022 година. Голяма част от хотелите регистрират ръст в заетостта и приходите от нощувки, като повишенията в цените са били около стойностите на годишната инфлация. Това става ясно от традиционно национално допитване до мениджъри и собственици на хотели на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) организирано в началото на 2023 година.

Като цяло повечето хотелиери отчитат, че бизнес климатът в туризма в началото на 2023 г. се е подобрил спрямо началото на миналата година, като само една пета смятат, че бизнес климатът се е влошил.

Що се отнася до цените на нощувките допитването показва, че през изминалата година приблизително една трета от хотелите са повишили цените с до 10%, при малко повече от тях (41%) повишението е между 10 и 20%, а при 10% от хотелите повишение въобще не е имало. Около една пета от хотелите могат да се похвалят с ръст на приходите от нощувки от 20% през 2022 г. спрямо предходната година. При около две трети от хотелите ръстът на приходите е до 20%.

Картината при заетостта на хотелската база е пъстра – има  хотели, които регистрират ръст и такива, при които повишение липсва. Близо три четвърти са отбелязали ръст по този показател, като той е бил в рамките на 20-50%, следван от ръст с 10-20% и в по-малка степен увеличение под 10% или над 50%.

Предварителните прогнози за цените на нощувките през 2023 г. сочат, че ако има повишение, то ще бъде в рамките на до 20% или отново под или около стойностите на годишната инфлация. Около една пета от хотелите у нас не предвиждат никакво повишение на цените на нощувките.

Като най-сериозното предизвикателство пред бизнеса мениджърите в бранша посочват недостига на персонал, ръста на цените на стоки и услуги и невъзможността за дългосрочно планиране на бизнеса

Резервни варианти за подсигуряване на персонал хотелиерите ще търсят чрез ангажиране на студенти и ученици от горните класове със стажове и други програми за заетост и внос на кадри от чужбина.  

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay