МС изплаща близо 15 млн. лв. на хотелиери, помогнали на украински бежанци

Със сумата ще бъдат обезщетени общо 160 лица

08.02.2023 | 14:36 Редактор: Ирена Бакърджиева
МС изплаща близо 15 млн. лв. на хотелиери, помогнали на украински бежанци

Малко над 5,7 млн. лева ще бъдат изплатени на одобрените за финансиране кандидати за целия период на "Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна", реши Министерският съвет днес.

Със сумата ще се изплати помощ по общо 160 подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, която засяга 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в периода от 24 февруари до 31 май 2022 г.

С решенията си правителството одобри още помощ на кандидатите по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България", предаде правителствената пресслужба. Помощта на тази програма обхваща периода от 1 ноември до 15 ноември по верифицирани заявления на заинтересованите лица.

Нейни получатели са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти от държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила. За периода е верифицирана помощ над 2,807 млн. лева с ДДС за предоставени нощувки, пише investor.bg.

С друго решение кабинетът одобри допълнителна помощ за програмата за периода от 16 ноември до 31 декември, която възлиза на 6,390 млн. лева с ДДС, за предоставени нощувки. Така общата сума по програмите възлиза на почти 15 млн. лв.

Снимка: БГНЕС