Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Преодоляването на езиковата бариера е основа за интеграция на украинските бежанци

Образованието и уменията са това, което отваря вратите пред тези хора, убедена е Невяна Иванова

25.01.2023 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

Образованието и обучението на голяма част от украинските бежанци у нас остава сериозно предизвикателство.

Езиковата бариера е сериозна пречка. Но все пак – кой е правилният подход за тези хора и как обучението спомага тяхната интеграция?

"За нас като общество, може би, е много важно ние да не се грижим за това на тези хора да им се дадат основни стоки или услуги, а да ги интегрираме към нашето общество, защото така те няма да тежат на нас, ние не сме кой знае колко богата държава и от друга страна ще им даде шанс за достойно развитие, а това е по-важно от всичко останало", коментира в ефира на предаването "Директно" Невяна Филева от Обучително-интеграционния център "Интегрико".

По думите ѝ именно образованието и уменията са това, което отваря вратите пред тези хора.

"Те могат да бъдат бежанци в първите дни след началото на войната, до месец - два. Оттам нататък те трябва да започнат да се грижат за себе си, да живеят достойно и да градят нов дом. Нов дом се гради с финансови възможности, които също трудно се осигуряват, както и с възможност за работа и достоен живот. Езикът и езиковите познания ще бъдат това, което може да им отвори вратите към достоен живот", изтъкна Филева пред Bulgaria ON AIR.

Разговорът е е част от проект "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави" (договор № 812108-64 от 09.10.2020 г.), финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.