Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

"Мисия Украйна" - как една фондация помогна над 800 деца и родители, избягали от войната

Интеграцията на тези хора е предизвикателство, казват експертите

19.01.2023 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

Животът на хиляди деца се промени от началото на войната в Украйна. Част от тях получиха подкрепа през различни програми на неправителствени организации у нас.

Само през една от тях над 800 деца работиха с психолози, социални работници и преводачи в София и Пловдив.

Фондация "За нашите деца" е успяла да привлече украинци, намерили у нас спасение от войната, като служители и доброволци в организацията.

Екипът на фондацията е работил със стотици деца, някои от тях със специални потребности и техните семейства.

"Това, което направихме от самото начало, ние създадохме буквално за месец един чисто нов екип, една чисто нова програма, която нарекохме "Мисия Украйна".Дадохме си сметка, че ако трябва да бъдем адекватни на техните нужди, ние трябва да привлечем част от тези хора, да ги направим наши колеги, да ги приемем и по този начин да им съдействаме не само да получат тази сигурност и стабилност, която са търсили по пътя си от войната до нас, но и да я създадат за тези след тях", разказа в предаването "Директно" заместник-председателят на Фондация "За нашите деца" Мариана Тасева.

Програмата "Мисия Украйна" е успяла да осигури на тези семейства хуманитарна подкрепа - санитарни материали, лекарства, достъп до институциите в България, здравните и образователните заведения.

Разговорът е част от проект  "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави" (договор № 812108-64 от 09.10.2020 г.), финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.

Вижте целия разговор във видеото.