Остър недостиг на аптеки, хиляди хора разчитат на кметове и съседи за лекарства

23% от всички фармацевти са съсредоточени в София

21.02.2023 | 11:50 Редактор: Вяра Димова
Остър недостиг на аптеки, хиляди хора разчитат на кметове и съседи за лекарства

България е над средното европейско ниво по брой фармацевти, но 23% от всички са съсредоточени в София. В малките населени места са на загуба.

Поне 50 000 българи не могат да изтичат до аптеката, ако те, децата им или други близки спешно имат нужда от някакво лекарство. Просто защото аптека наблизо няма. И не става дума за липсата на фармацевт в техния квартал, а за това, че в цялото населено място няма нито една аптека. Хора от близо 20 общини са в тази ситуация. В други 40 има само по една аптека за всички населени места в общината, показват данни на Института за пазарна икономика.

Така единственото спасение за тези десетки хиляди пациенти е кметове, лични лекари, съседи и близки да им купуват животоспасяващи лекарства. Или самите болни да пътуват много километри до най-близкия по-голям град, за да се снабдят с нужния им медикамент.

3296 са всички аптеки у нас, като на една аптека средно се падат над 2000 пациенти. Най-много са разположени в столицата - 740, което прави близо 23% от всички фармацевти в страната. Следват Пловдив с 212 и Варна със 171.

"Аптеки има много, но са изключително неравномерно разпределени", коментира главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов, цитиран от "24 часа".

Според него броят магистър-фармацевти на глава от населението също е достатъчен и даже в сравнение с държавите в Европа е над средното ниво. Една от причините за липсата на аптеки е, че са оставени да се издържат единствено от оборот и от надценка.

"Дейност извършват там, където има голям оборот и много болни", обясни Маринов. Фармацевтите не могат да покриват разходите си, ако отварят аптеки в малки населени места, обясняват кметове и местни жители.

В България все още липсва регулация къде и колко аптеки може да бъдат отваряни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
росица томова стефан
преди 1 година
откривайте болници и задържайте доктори специалисти по малките населени места а не аптеки,защото аптеки без болници и без доктори не могат да съществуват Сигнализирай за неуместен коментар