Къде е истината? Фармацевти алармират за липса на животоспасяващи лекарства, от МЗ отричат

В понеделник се очаква да има резултати от проверките в складовете на едро на медикаменти

07.01.2023 | 18:32 Редактор: Петя Кръстева

Противно на информацията от последните седмици, здравният министър д-р Асен Меджидиев не откри сериозни проблеми с липсващи лекарства в апетките у нас. Той направи проверка във Видин. Все пак призна, че има недостиг на някои медикаменти. Фармацевтите обаче не са съгласни с думите му и отново предупредиха, че липсват животоспасяващи лекарства.

"Контролът по веригата на лекарствените доставки е максимално засилен заради ситуацията с общоевропейския недостиг на медикаменти", категоричен бе Меджидиев. По думите му в 25 страни от ЕС има дефицит на лекарства, а у нас липсват Вентолин, Пулмикорт, Амоксиклав и нискомолекулни хепарини. 

Фармацевти обаче твърдят, че липсват редица лекарства за диабет, астма, антибиотици за деца и инсулини. В сезона на грипа има дефицит и на някои противовирусни препарати и такива за простуда. 

"Изключително тревожна е липсата на антибиотици напоследък, последните два месеца тези количества започнаха да намаляват. Когато тръгнем да се зареждаме от 3 големи склада,  искаме количества, но няма наличности", коментира фармацевт. 

Друг аптекар също потвърди, че "животоспасяващи лекарства липсват или са недостатъчно количество и не могат да стигнат до всички пациенти, които имат необходимост от тази терапия".

Оказва се, че от близо две години медикаментите за астма са трудно достъпни. Според здравния министър Асен Меджидиев, вече има извънредни доставки на Вентолин и Пулмикорт. 

"Недостиг има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира - че липсват 300 животоспасяващи медикаменти. В момента наистина по-голямото затруднение е с Пулмикорт, но на централно ниво имаме около 6 хиляди опаковки", отбеляза Меджидиев. 

Фармацевти обаче му опонираха, че са получили по количества от лекарството за двама души и половина.  

"Проверки са извършват в цялата страната", уточни здравният министър и допълни, че има аптеки, в които няма медикаменти, защото не правят заявки. 

Здравният министър призова лекарите да изписват медикаменти-заместители, а аптеките да не дават лекарства без рецепта.

В понеделник се очаква да има резултати от проверките в складовете на едро на медикаменти.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR