Меджидиев: Сериозни проблеми с липсващи лекарства няма, лекари да изписват заместители

Някои аптечни мрежи правят заявка само към един доставчик, заяви здравният министър

07.01.2023 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

Противно на информациите от последните седмици - здравният министър не откри сериозни проблеми с липсващи лекарства в аптеките у нас. Той направи проверка във Видин. Все пак обаче призна, че има недостиг на някои медикаменти. 

Категоричен беше, че контролът по веригата е максимално засилен, предвид общоевропейската криза за лекарства. В 25 страни в ЕС има недостиг. У нас най-осезаем е дефицитът на пулмикорт, вентолин. Според министъра има аптеки, в които медикаменти липсват, но не са направени заявки. Меджидиев е категоричен, че не става дума за презапасяване. 

"Недостиг има на много малко продукти. Не е вярна информацията за 300 животоспасяващи медикамента. В момента проблем с пулмокрт, очакваме 600 опаковки, очакваме още но под друго търговско наименование. Заявка към доставчици някои аптеки не правят или ако са направили такава, са подали само към един досатвчик", заяви Меджидиве.

Той призова лекарите да изписват заместители на липсващите лекарства, а аптекарите да не дават медикаменти без рецепта. Очакват се резултатите от проверките в складовете на едро.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)