Не трябва да боледуват - жители на търновски села пътуват по 30 км за лекарства

От Българския фармацевтичен съюз обсъждат мобилни аптеки и вендинг автомати

26.01.2023 | 13:49 Редактор: Петя Кръстева

Хиляди българи от малките населени места продължават да са без достъп до лекарства. През 2021 г. у нас са работели малко над три хиляди аптеки - една трета от тях са в София, Пловдив и Варна. Десетки селища във Великотърновско са без фармацевтични услуги, жителите им купуват лекарства от областния център.

79-годишният Йордан Станчев от две десетилетия живее в балканското село Въглевци в Прохода на Републиката. За да получи пенсията си и да отиде на лекар, пътува 30 километра до Велико Търново. 

"Ако е спешно, търсим кмета, помага тук за много работи. Не ми се е налагало засега да търся нощна аптека. Децата ни са в Търново, като се наложи -  обаждаме се на тях", разказа той. 

В ситуацията на Йордан са още десетки възрастни хора в региона. Тези, които не могат да разчитат на помощ от децата си, се налага да търсят кметския наместник Илия Радев.

"Всички хора са на над 65-70 години. Когато някой е закъсал, помагам, като им взимам лекарства от Търново", поясни той.

От Българския фармацевтичен съюз също алармират за проблем с липсата на аптеки в малките населени места.

"Много е спорен въпросът какво да гледаме - рентабилност или хуманност. Ние сме хуманна професия и трябва да обслужваме обществото, не трябва финансовата част да е водеща", смята управителят на аптека Яна Узунова.

Фармацевтите настояват за помощ от държавата. Като варианти от съюза обсъждат мобилни аптеки и вендинг автомати, които да се регламентират законодателно.

Вижте повече в репортажа.