В Пазарджик не е добре да се разболяват вечер, нямат денонощна аптека

Фармацевтите затварят в 22 часа, кметът обеща подкрепа за нощни смени

04.12.2022 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

Близо 100 000 жители на община Пазарджик повече от година нямат достъп до денонощна аптека. В търсене на решение, Регионалната фармацевтична колегия потърси помощ от общинския кмет Тодор Попов.

Хората от Пазарджик и още 31 населени места няма откъде да си купят лекарства след 22 часа. 

"Има семейства с малки деца, възрастни хора, през нощта нещо може да стане, така че трябва да има аптека. Това си е нормално", казва местне жител.

Кметът Тодор Попов се срещна с представители на Регионалната фармацевтична колегия, за да обсъдят възможностите за откриване на денонощна аптека с помощта на общината. Нито един частен собственик не може да си позволи да поддържа 24 часов режим на работа.

"Идеята е общината да подпомогне колегите, защото след Ковид кризата и след войната, и след инфлацията, която е не само национална, но и общоевропейска, даже световна, и ние усещаме тази криза и не можем да се справим", посочи Пенка Милева от РФК Пазарджик.

Целта е да има поне една аптека, която да работи през нощта. А мярката за заплащане на разходите за нощната смяна от общината да е за цялата 2023 г., предлагат фармацевтите. Община Пазарджик е готова да съдейства.

"Винаги съм се стремял да подкрепям такива инициативи, които са полезни за хората. Моята работа е да се грижа за хората, а тази услуга е важно да бъде денонощна, защото все пак ние сме голям център", каза кметът Тодор Попов.

До 20 декември се очаква да е изяснен механизмът, по който община Пазарджик ще подпомогне разкриването на денонощна аптека, както и кои собственици на аптеки са готови да се включат за бъдещите дежурства.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.