Запълват липсите от лекарства, ще има регулярни доставки у нас

Все още липсват инжекционни форми за лечение на диабет

25.01.2023 | 09:35 Редактор: Вяра Димова
Запълват липсите от лекарства, ще има регулярни доставки у нас

Липсваха лекарства за понижаване на температурата и овладяване на болката при деца, някои антибиотици, препарати за инхалации.

"Много от нещата се появиха, макар и в ограничени и недостатъчни количества. За първи път от 8 месеца получихме производни на хепарините. Все още липсват инжекционни форми за лечение на диабет. Суспензиите за бебета се появиха, отново в лимитирани количества", коментира председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Добрич Мирослава Люцканова. 

Според нея в момента в аптеките могат да се намерят необходимите антибиотици и други лекарства, свързани с лечение на грип и остри респираторни заболявания. "От 3 години съществува електронна система за проследяване на наличностите на лекарства, които са в лимитирани количества – СЕСПА", припомни тя.

"Защо тя не работи, не мога да кажа. Хората смятат, че ние ги крием тези лекарства. Просто тези количества не влизат в аптеката. Изпращаме всеки ден запитване към складовете на едро. Отговорът е  - не, няма го, очакваме доставка. Кога – никой не може да каже", обясни Люцканова, цитирана от БНР.

Изпълнителната агенция по лекарствата е извършила задълбочени проверки, посочи Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и съветник на Министерството на здравеопазването.

"Към момента имаме уверение, че в следващите месеци се очакват регулярни доставки на лекарствени продукти. Има едно малко изключение – има производствени проблеми с конкретен продукт, касаещ лечението на диабет тип 2", заяви Шарков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)