Въвеждат строг контрол за лекарствата: Търговци не алармирали за липсите, санкционират ги

Асен Меджидиев обвини предшественичката си в бездействие

20.01.2023 | 14:03 Редактор: Петя Кръстева

Ще се санкционират търговци на лекарства и дори ще се затварят търговски обекти заради липсата на медикаменти в аптечната мрежа. Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев. 

Проверени са над 20 търговци на едро. Образувани са административно-наказателни производства, като след санкциите ще има и отнемане на разрешение за търговия. 

"В хода на проверките за липса на лекарства като Пулмикорт бяха установени нарушения", отбеляза служебният здравен министър Асен Меджидиев по време на брифинг.

Фармацевтът Богдан Кирилов подчерта, че "търговците не са изпълнили своето задължение да въведат данни в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, заради което ще бъдат санкционирани".

Здравният министър предлага износът на лекарства от страната да се спира, когато наличностите от даден продукт паднат под 100% от необходимите за задоволяване на вътрешното потребление за срок от 1 месец, а не както е сега под 65 %. 

Меджидиев изнесе и данни от одита на "Информационно обслужване" в Системата за проследяване недостига на медикаменти, извършен по времето на неговия предшественик Асена Сербезова. По думите му Сербезова не е направила нищо, за да коригира пропуските. 

"От седем препоръки - за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът и в момента берем плодовете на това", категоричен бе той.  

Сред предложенията за разрешаване на проблема с недостига на лекарства е прозрачност за наличността на медикаментите в складовете и засилване на контрола за изписване на лекарства без рецепта.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,Bulgaria ON AIR