Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Защо изчезнаха лекарства от аптеките?

Недостиг у нас и в Европа

16.01.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ говорим за дефицита на лекарства. ЕК планира отговор на недостига на лекарства в Европейския съюз, а у нас - здравният министър заяви, че проблемът касае националната сигурност и обяви, че ще предложи законови промени. Темата коментираме с Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки и проф. Илко Гетов от Европейската агенция по лекарствата.

Здравният министър отправи и директна критика към бившия ресорен министър Асена Сербезова за липсата на лекарства на пазара. Меджидиев заяви, че „не искам да коментирам дали е било законно или не е било това, да бъдат следени за недостиг 400 медикамента, а те да бъдат намалени до 60 и в момента да се чудим, как да възстановим контрола върху тези механизми“.

Бившият здравен министър определи твърденията на министър Меджидиев като погрешни. Според Сербезова, наследникът й също има вина за така създалата се ситуация. В позиция до медиите тя попита - защо едно от първите му действия е било да отмени задължителното електронно предписване на антибиотици, при положение че е ясно, че се злоупотребява с употребата им у нас. В същото време продължава да има сериозен недостиг на медикаменти.

За да решат проблема от здравното министерство ще предложат законодателни промени в системата за контрол на лекарствата. Министър Меджидиев бе категоричен: „Ще направим видима липсата в складовете за аптечната мрежа, за да може всяка една аптека да проследява и да знае какво липсва и да може да го търси и от други доставчици. Ще предоставяме и ежедневна информация на лекарите за това, каква липса и какъв недостиг има на определени медикаменти, за да може самият лекар да преценява“.

Според Деян Денев, причините за недостига на определени лекарства са комплексни, не е една, затова трябва да се работи в няколко посоки. Първата от тях е разширяване на списъка на продукти, за които се забранява износа, ако в момента при падане на количествата в складовата мрежа под 65 % от месечното потребление на дадения продукт се забранява, ние обсъдихме този праг да бъде балансирано вдигнат“.

Контролът ще бъде осъществяван и чрез проверки в аптеките, дали се продават антибиотици без рецепта. Според фармацевти, обаче, това е възможно само ако се използваха единствено електронните рецепти.

Според Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз, в момента контролът, който може да бъде извършен, е на случаен принцип в момента на отпускане. Ако имаме електронна рецепта контролът ще бъде постоянен.“ Очаква се скоро да приключат и проверките за наличност на лекарства по аптечните мрежи. При нарушения ще има и санкции, заявиха здравните власти.

Целия разговор с експертите гледайте във видеото!