Костадинов: "Магнитски" шамари Горанов, за да се сеща Борисов

Документи в Централната избирателна комисия за предсрочните избори са подали 18 партии и 8 коалиции

15.02.2023 | 18:50 Редактор: Петя Кръстева

Срокът за регистрация на партиите и коалициите изтече в 17 часа. Документи в Централната избирателна комисия са подали 18 партии и 8 коалиции. 

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира последна и влезе в предизборната надпревара с нагласа отново да победи на изборите, но с по-убедителна преднина. 

"Най-важно е България да излезе от циклите на политическа парализа, в която е през последните 2 години", коментира Томислав Дончев. От политическата сила признаха, че обединението между "Продължаваме промяната" и ДБ е техен опонент, а не потенциален партньор. По думите на Дончев коалицията затруднява създаването на управленско мнозинство. Бившият вицепремиер от ГЕРБ коментира и друга гореща тема около партията - вписването на техния член Владислав Горанов в списъка "Магнитски".

"Вероятно ще се отрази на партията, но не мога да отговоря как", лаконичен бе той. 

Темата бе коментирана и от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него САЩ нарушават българските закони чрез публикуването на страницата на своето Министерство на финансите личните данни на санкционираните от американците български граждани. Костадинов смята, че новите списъци "Магнитски" са опит за намеса в изборния процес. 

"Това е просто един инструмент, с който на принципа казвам ти дъще, сещай се снахо - шамари Горанов, за да се сеща Борисов и да е много по-оперативен за изборите", смята той.

Според партията е имало манипулация на вота с гласовете от Турция. По-късно проверка на ДАНС установила множество изпратени заявления за разкриване на секции в южната ни съседка, изпратени от няколко IP адресa. 

"В хода на проверката тези 11 800 заявления са подадени от само 48 IP адреса, рекордьор е един от тях, Който в успял да подаде 1073", подчерта Петър Петров.

От "Възраждане" смятат, че ДАНС е установила нарушения в изборния процес по сигнала им, но от прокуратурата отказват да образуват наказателно производство. Партията ще настоява пред ЦИК за ограничаване на заявленията, които могат да се изпращат от един IP адрес - до едно.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR