САЩ обясниха за "Магнитски" в България, имат доказателства за откраднати милиони евро

Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа, каза Джеймс О' Брайън

14.02.2023 | 13:40 Редактор: Михаела Димитрова

Съединените щати имат доказателства за десетки милиони евро, взети от българския народ и дадени на длъжностни лица или чуждестранни компании. Това каза в интервю за БНР посланик Джеймс О' Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите в Държавния департамент. 

По негови думи санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании.

"Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика", допълни О'Брайън.

Посещението на посланик Джеймс О'Брайън у нас идва броени дни след оповестения допълнителен списък със санкционирани българи по закона "Магнитски", който включва още петима български граждани. Това са бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй". 

Вчера О'Брайън се срещна и разговаря с президента Румен Радев и служебното правителство. И въпреки че все още не е ясно с кои политически сили у нас се е срещнал, от интервюто става ясно, че той е чул ясен ангажимент за приемане на законодателство у нас.

"Бихме искали да видим процес, при който партиите се събират и постигат съгласие по конкретен текст, за да го гласуват в началото на новия парламент, като след това го приложат изцяло. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони", категоричен е О'Брайън, като подчерта, че САЩ очакват от страната ни да бъде поставен фокус върху съдебната реформа.

Вчера министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че у нас започва проверка във връзка със санкционираните по "Магнитски".

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 1 година
Трябва да се има предвид и това, че в България депутатите се ползват с имунитет.Вероятно в момента Чолаков, Атанасова и Митов обсъждат бъдещо промушване на Борисов в парламента - последна сламка, за която господарят им да се хване. Това е логично след провалянето на законопроектите от страна най-вече на Чолаков и разнопосочното, стигащо до малоумие говорене на Митов, Биков и Борисов. Причината е прозаична, както и при въпроса с Гешев изгори ли един, гори и друг. Сигнализирай за неуместен коментар