Николай Малинов отива в Москва за среща с Лавров, ще обсъждат санкциите по "Магнитски"

Той твърди, че иска да получи експертиза от разбиращи хора

15.02.2023 | 17:42 Редактор: Михаела Димитрова

Българската прокуратура с позиция за новия списък "Магнитски". От държавното обвинение твърдят, че за новите петима санкционирани българи у нас отдавна са били предприети необходимите действия. 

Спрямо Румен Овчаров и Николай Малинов отдавна са внесени обвинителни актове за извършени от тях престъпления, свързани с корупция и шпионаж в полза на Руската федерация, информират от прокуратурата.

Твърденията в списъка по отношение на Владислав Горанов също са предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство. 

Относно Васил Божков, прокуратурата припомня, че още през април миналата година е изпратена молба за съдействие до Обединените арабски емирства за негов разпит, но до този момент молбата не е изпълнена. 

Във връзка с втория списък със санкционирани по Закона "Магнитски" прокуратурата е поискала допълнителна информация от службите в МВР, ДАНС, антикорупционната комисия и НАП, която може да има отношение към доказването на корупционни престъпления. 

А един от "присъстващите" в списъка на Вашингтон - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов обяви, че утре заминава за Москва, където ще обсъди последиците от санкциите срещу него с външния министър на Русия Сергей Лавров.

"Искам да получа компетентна правна експертиза от хора, които разбират от международно право, защото аз не разбирам. Има конкретни обвинения, които са пълни глупости, като случаят със съдията, който е разнищен от българската съдебна система, случаят с ордена и случаят с разпределяне на обществени пари. Нямам никакъв достъп към такива и не съм имал нито от страната на бизнеса, нито от страната на чиновниците, които разпределят пари", заяви Малинов.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че законопроектите за съдебната реформа и борбата с корупцията трябва да бъдат осъществени, защото обществото настоява за справедливост. "Тези законопроекти са огледало, което отразява приноса на всеки за реформа в съдебната система. Това огледало всеки има право да се оглежда в зависимост от субективното си усещане за справедливост и корупция", коментира той.

Донев каза още, че в дневния ред на служебното правителство неизменно през следващите седмици ще присъстват законопроектите, които 48-ото НС не е намерило време и политическа воля да приеме.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.