Агресия и арести в деня за почит на Гоце Делчев, хеликоптери пазеха македонските политици

След 4 ч. чакане върнаха българи от границата с РСМ, заплашвали националната сигурност

04.02.2023 | 18:34 Редактор: Елеонора Танева

Напрежение беляза честванията за годишнината от рождението на Гоце Делчев. Скопие отказа съвместно поклонение с нашата делегация, десетки българи бяха блокирани с часове на границата, а някои получиха забрана за влизане в Северна Македония. 

Църквата "Свети Спас", където са костите на Гоце Делчев, осъмна под полицейска блокада, медиите също бяха изолирани от официалната церемония, която беше разделена, въпреки призивите да бъде обща. Първи пред българския революционер Гоце Делчев, се поклониха македонският президент Стево Пендаровски и македонският премиер Димитър Ковачевски. 

По обяд обаче напрежението се повиши.

Скандал имаше на македонския граничен пункт - "Гюешево" - "Деве баир". Група от българи, тръгнали към Скопие, повече от 2 часа чакаха и не бяха допуснати да влязат в Северна Македония. Според македонските власти забавянето е предизвикано от проблем с компютърната система на границата и липсата на електричество. Проблемът беше само на влизане в Северна Македония, излизането от западната ни съседка беше безпроблемно. 

А от партия "Възраждане" твърдят, че техен депутат е бил нападнат и бит от македонските гранични власти. Ангел Георгиев и още двама българи са били задържани и съдени по  бързата процедура.

Група привърженици на ВМРО от Кюстендил беше върната от границата. След четиричасов престой македонските гранични власти връчиха документи на сънародниците ни, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония.

Българската делегация все пак отдаде почит към Гоце Делчев минути след 14 часа. А заради затрудненията на границата, вътрешният министър Иван Демерджиев обеща съдействие на македонските власти. 

"За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник. Подобно поведение е неприемливо, то не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е негативно отношение и няма причина за подобен ред провокации", уточни Демерджиев. 

Голяма партийна делегация на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ също се отправи към гроба на Гоце Делчев. 

"Разграбиха, разграбиха и разделиха Македония", коментира президентът на ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицкоски.

Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград. В церемонията участваха политици, общественици и граждани.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.