Демерджиев за скандала на границата: Неприемливо е, подобни провокации са излишни

МВР дарява три генератора на РСМ

04.02.2023 | 16:11 Редактор: Елеонора Танева
Демерджиев за скандала на границата: Неприемливо е, подобни провокации са излишни

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че още в понеделник ще изпрати три генератора, които ще бъдат дарени на македонската държава и на граничните власти в РСМ, за да бъдат разположени на трите гранични пункта и да няма повече извинения за спирането на български граждани да влязат в страната. Демерджиев получил обяснение от македонския си колега Спасовски, че става въпрос за токов удар.

"За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих незабавно да се подготвят три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник на трите общи ГКПП. За съжаление разбрах, че проблемите са продължили и  след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, у които няма сянка на негативно отношение и няма причина за подобен род провокации.  Проблемът беше само в едната посока – на влизане в РСМ и това направи неприятно впечатление. Не е това пътят напред към обединена Европа, той предполага стабилност и взаимно доверие. Политиците от двете държави сме длъжни да изградим това доверие и уважение, каквото има между народите на двете държави", каза Демерджиев.

Той подчерта, че драконовските мери за сигурност за честванията на годишнината на Гоце Делчев са били пресилени, а сигурността означава да се гарантира правото на всеки, който иска да се поклони пред своите герои.

Демерджиев предложил на министър Спасовски да поднесат цветя заедно, защото по думите му това е правилният път и паметта на апостол като Гоце Делчев го заслужава.

"Беше ми отказано, но се надявам на следващото честване това да се случи", допълни Демерджиев.