Десетки на границата с РСМ, българи и македонци почитат Гоце Делчев по различно време

Полицията блокира църквата "Свети Спас" часове преди честванията, желаещи да се поклонят се струпаха пред загражденията

04.02.2023 | 13:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

При засилена охрана в Скопие се провеждат честванията за 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Десетки българи бяха спрени на границата с личните си автомобили. От македонска страна обясниха, че причината е проблем с компютърната система за контрол. Нямаше и съвместно поклонение в църквата "Свети Спас" - българската и македонската делегация отдадоха почит пред революционера по различно време.

Полицията блокира достъпа до църквата "Свети Спас", където е гробът на Гоце Делчев, часове преди да започнат честванията. А желаещи да се поклонят се струпаха пред загражденията. 

"Нека се срамят другите македонци. Все се плашат от Спасовски и полицията, че не ни пуска горе да стоим, тука ще стоим, ей го Гоце на 100 метра, нека знае Гоце, че има македонци, които няма да го оставят така. Насред площада, дето дойдоха с български знамена и викат, че Македония била българска, после че са маргиналци, а тия Каракачанов и бандата по-арни ли са от Джамбазки и другите, дошли са да поробят Македония", каза жена.

Тази сутрин полицейската блокада остана, медиите също бяха изолирани от официалната церемония, която беше разделена въпреки призивите да бъде обща. Първи пред българския революционер Гоце Делчев се поклониха македонският президент Стево Пендаровски и македонският премиер Димитър Ковачевски. Президентът на Световния македонски конгрес Тодор Петров, който също присъства на поклонението пред църквата "Св. Спас", изрази опасенията си, че ако етническите българи не бъдат включени в Конституцията, ще продължат провокациите от българска страна. 

"Ще гледаме този сценарий 365 дни в годината, на всички гробища и на всички паметници в страната срещу ордите, които ще дойдат от България от инсталации, които искат да предизвикат дестабилизация на Македония", заяви Тодор Петров.

Скандал и на македонския граничен пункт "Деве баир". Група от около петдесет българи, тръгнали към Скопие, повече от час чакаха на граничния пункт и не бяха допуснати да влязат в Северна Македония. Според македонските власти забавянето е дошло от проблем с компютърната система на границата.  

В същото време голяма партийна делегация на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отправи към гроба на Гоце Делчев. 

"Разграбиха, разграбиха и разделиха Македония", смята президентът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Българската делегация може да отдаде почит след 13 часа. В нея влизат двама министри - на вътрешните работи Иван Демерджиев и на здравеопазването Асен Медиджиев. 

Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград. В церемонията участваха политици, общественици и граждани.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС