Трима души ще плащат административни глоби за размяната на бебетата в "Шейново"

"Не са сверени номерата на гривните на майката и бебето", отбеляза Оля Василева

09.01.2023 | 18:43 Редактор: Петя Кръстева

Липса на контрол на няколко нива и нарушаване на стандартите на неонатологията. Това са резултатите от приключилата проверка за разменените бебета в Шейново, извършена от Изпълнителната агенция "Медицински надзор". 

Ще бъдат наложени и административни глоби на началника на неонатологичното отделение, главната и старшата акушерка. Утре се очаква и позиция на болница "Шейново" по направената проверка.

В периода 21 декември - 4 януари Изпълнителната агенция "Медицински надзор" е извършила проверка в болница "Шейново". Иззета е цялата документация и е установен недостатъчен контрол на различни нива. 

"Основното нещо, за което можем да говорим, е неосъществен достатъчен контрол на различни нива", категоричен бе изпълнителният директор на Агенцията д-р Росен Коларов.

Изготвен е консултативен протокол, който е даден на лечебното заведени, както и на Министерството на здравеопазването, пратено е и писмо до Агенцията за закрила на детето. 

В рамките на три месеца ще бъдат образувани актове за административни нарушения. 

"Констатирахме, че не са сверени номерата на гривните на майката и бебето", отбеляза държавният инспектор Оля Василева. 

По думите на зам.-директора на Агенция "Медицински надзор" Фидел Косев нарушенията касаят организацията и реда при прием на родилки и обслужването на новородени.

До проверката се стигна, след като през декември стана ясно, че две бебета, родени в един и същи ден, са били разменени. 

Два месеца след раждането едната майка се усъмнява, че отглежда собственото си дете заради липсата на каквато и да е визуална прилика. Прави ДНК тест и се оказва, че не е биологичната му майка. 

Прокуратурата веднага назначи ДНК тестове и на двете жени, които потвърдиха, че бебета са разменени.

След случая в "Шейново" е започнала проверка на всички акушеро-гинекологични отделения в страната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС