Проверката в "Шейново" установи: Липса на контрол е довела до размяната на двете бебета

Инспекции тръгват във всички акушеро-гинекологични

09.01.2023 | 15:31 Редактор: Петя Кръстева

Приключи проверката по случая с разменените бебета в болница ''Шейново''. Не е осъществен достатъчен контрол - това е основния извод на агенция Медицински надзор. Екип на агенцията е изискал съответната документация и вече има съставен констативен протокол. Изпратено е и писмо до Агенцията за закрила на детето.

Изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов поясни, че по нареждане на здравния министър са започнали проверки във всички акушеро-гинекологични отделения в страната. Ще бъда оценявани редът за прием на родилките, както и този за обслужване и изписване на новородените.

Припомняме, че през декември стана ясно, че двете бебета, родени в един и същи ден, са били разменени. Два месеца след раждането едната майка се усъмнява, че отглежда собственото си дете заради липсата на каквато и да е визуална прилика.

Пази гривните, които се слагат на родилката и на бебето при раждането, благодарение на което установява, че номерата им са различни. Прави ДНК тест и се оказва, че не е биологичната му майка.

Тогава се обажда на неонатолога в "Шейново". Прокуратурата веднага назначава ДНК тестове на двете жени - става ясно, че те са разменени. Вътрешно разследване на "Шейново" показа - бебетата са разменени още при първото подаване на майките им.

Снимка: БГНЕС