Директорът на АГ "Шейново": Смущаващи факти за размяната на бебетата, ще има строги наказания

"Моята оставка не е толкова важна, но аз съм готов да я подам", заяви д-р Румен Велев

22.12.2022 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова

В момента, в който разбрах за случая, веднага подадох сигнал в полиция и разследващите органи, които образуваха досъдебно производство. Запазихме мълчание, защото най-потърпевши от цялата ситуация са двете семейства. От седмици текат проверки в АГ "Шейново". Оттук насетне е въпрос на юридическа процедура как да се разменят дечицата. Това заяви директорът на "Шейново" д-р Румен Велев на брифинг след скандалния случай, който стана известен едва вчера.

"Абсолютно ясно е кое дете на кое семейство е. В болницата има още три проверки, които изясняват всички факти и обстоятелства. Бебетата са с такива гривнички. Майките и децата имат еднакви гривни, но са разменени бебетата. На майката "А" е дадено бебенце с гривничка "Б", поясни директорът.

"Това е абсолютно недопустимо. Хората, които са извършили тази грешка, ще бъдат наказани изключително строго. Има някои смущаващи факти, които не можем да си обясним за момента - по време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките, нито при изписването те не са били сверени. А едната майка си съхранява много добре всички документи", коментира още д-р Велев.

И подчерта, че според него няма умисъл при размяната на децата: "Бебетата не са разменени по време на раждането. Размяната е настъпила по-късно. Работя повече от 30 години като лекар и такова нещо не ми се е случвало. За първи път ставам свидетел на такъв случай, нямам обяснения какво точно се е случило."

Попитан дали ще има оставки след този случай, той отговори: "Искам този случай да приключи по-бързо и добре за двете семейства. Моята оставка не е толкова важна, но аз съм готов да я подам."

Д-р Велев призна, че не е разговарял с нито една от двете майки.

Снимка: БГНЕС