След разменените бебета в "Шейново": Има ли паника сред майките и какво е наказанието?

Според директора на болницата размяната не е умишлена

21.12.2022 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова

Прокуратурата и здравните власти разследват случая с разменените бебета в столичната болница "Шейново". 

ДНК експертиза е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца в София, не съответстват на биологичните такива.

До скандалния случай се стига, след като една от майките се усъмнила, че детето, с което е изписана, не е нейното. Направеният по-късно ДНК тест потвърждава съмненията.

"От назначената по делото ДНК експертиза е установено, че родителите, вписани в акта за раждане на двете деца, не съответстват на биологичния материал, а именно че двете деца са разменени при изписването", каза прокурорът Иван Стефанов.

Според директора на "Шейново" - д-р Румен Велев, размяната не е умишлена. Той заяви, че болницата е научила за казуса в началото на декември.

"Аз наредих да се извърши вътрешна проверка и уведомих полицията, които започнаха досъдебно производство. Умишлена смяна? Не вярвам, че може да се случи и то не само в нашата болница, а в която и да е в страната", коментира д-р Велев.

Министърът на здравеопазването разбира за случая едва днес, а в здравното ведомство не е постъпвал сигнал за случая. Назначени са множество проверки.

"Става въпрос за човешка грешка, просто небрежност на персонала. Не става въпрос за размяна. Гривната на родилката не е съвпаднала с гривната на детето още в болницата. На няколко етапа от веригата е проявена небрежност", поясни министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Според адвокат Мария Петрова случаят може да предизвика масова паника сред майките.

"И преди да имаме електронно здравеопазване, имаше много ясен механизъм как се отбелязват новородените, а гривните са една много малка част от начина за регистрация. Тук някои не си е свършил работата, а каква е причината и защо няма това, което в добрата практика наричаме "double check", коментира адв. Петрова.

Делото е за умишлена подмяна на бебе като за това престъпление се предвиждат до две години затвор.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Елена
преди 1 година
Всичките са затвор,и веднага уволнени целия екип и директора.Ако няма наказани ,случай те ще продължат . Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Магдалена
преди 1 година
Ужасна история. Крайно време е в държавните болници подобни процеси да придобият по-контролиран и стриктен характер. За мен тази история е проява на слаб мениджмънт и не добра организация на персонала. Само за справка- и двете си деца родих в частна болница. Да, платила съм си, но бях на сто процента сигурна в качеството на услугите на болницата и отношението. Преди да ни изпишат за пореден път свериха номерата. Сигнализирай за неуместен коментар