Меджидиев за разменените бебета: Човешка грешка е, персоналът е бил небрежен

Стартират проверки и в други АГ болници

21.12.2022 | 17:01 Редактор: Петя Кръстева
Меджидиев за разменените бебета: Човешка грешка е, персоналът е бил небрежен

"Става въпрос за 2 родилки, които са родили през септември месец в един и същи ден, по едно и също време. Според мен става въпрос за човешка грешка, небрежност на персонала", заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседанието на Министерския съвет.

Според Меджидиев гривната на родилката не е съвпадала с гривната на детето.

"Има разминаване при поставянето им в количките. Номерата на гривните трябва да се проверяват, освен при първия контакт на майката с бебето, но също и при изписването им от болницата. На няколко етапа от веригата е проявена небрежност", допълни д-р Асен Меджидиев.

Според него има надежда, че този случай ще се реши с благоприятен изход. Проведени са ДНК тестове и на двете родилки, както и на двете деца.

"Надявам се, че всяка родилка ще бъде със своето собствено детенце. След проверките ще се вземат много сериозни мерки, ще стартират проверки и в други АГ болници", добави д-р Асен Меджидиев, цитиран от "Фокус".

"Всеки ще понесе вината си. Важното е случаят да бъде с правилен изход, наша задача е да уточним кой каква грешка е допуснал", обобщи д-р Асен Меджидиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 1 година
ПЕрсоналът е допуснал грешка, факт! Но как да се сърдим, като в държавните болници получават ниски заплати и са затрупани с работа! Виж, подобно нещо в частните няма и това се отразява и на отношението и грижата към пациента. През 2020 г родих при д-р Николова от Св. Лазар и съм 100% категорична, че ще го направя пак, ако един ден забременея отново! Сигнализирай за неуместен коментар