"Продължаваме промяната" настоява минималната заплата да бъде основна

Дали да я увеличи решава МС, а на какъв принцип да стане това - депутатите

21.12.2022 | 16:09 Редактор: Елеонора Танева

Минималната работна заплата да бъде основна, както досега, като върху нея да се начисляват класът и всички други постоянни възнаграждения, а стойността ѝ да се определя като 50% от средната работна заплата за първите 2 тримесечия от текущата година. Това е позицията на "Продължаваме промяната" и именно това предложение ще подкрепи на второ четене във връзка с предложените промени в Кодекса на труда. 

"Виждате, че в дневния ред на Народното събрание мнозинството сложи Кодекса на труда като 9 точка. Въпреки че с колегите от БСП имахме желание,  с гласовете си не успяхме да я преместим като точка 2. Заради поредността ѝ в дневния ред най-вероятно няма да може да бъде разгледана в рамките на тази седмица и календарна година. Важно е да подчертаем, че определянето на минималната работна заплата изисква балансиран подход и разговори с работодателите и синдикатите", заяви Искрен Арабаджиев – заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. 

От "Продължаваме промяната" подчертават, че минималната работна заплата не се вдига от народните представители. Това е отговорност и задължение на Министерски съвет, който издава постановление. Това, което народните представители могат да направят, е да приемат механизъм, който да определи какъв да бъде размерът ѝ. Ангажиментът за влизането ѝ в сила обаче е на Министерския съвет. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)