Агенцията за закрила на детето получила 38 сигнала за физически и психически тормоз само за месец

"Празничните дни често се превръщат в арена на родителските конфликти и винаги е за сметка на децата", заяви д-р Теодора Иванова

11.12.2022 | 11:37 Редактор: Петя Кръстева
Агенцията за закрила на детето получила 38 сигнала за физически и психически тормоз само за месец

За месец ноември обажданията на Националната телефонна линия за деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са 2528. Подадени са 119 сигнала за дете в риск. Най-много от тях – 40, са за пренебрегване, 38 са за упражняван физически и психически тормоз над дете. Проведените консултации са 750 - 129 от тях са с момичета, а 141 с момчета. Запазва се тенденцията най-обсъжданата тема от децата да е взаимоотношенията помежду им и в семействата им.

През изминалия месец на Националната телефонна линия за деца са проведени и 20 консултации във връзка с родителски конфликти, три са подадените сигнали.

В едно от обажданията баща съобщава, че са разделени с майката на детето му, а в момента тече дело за родителските права. По думите му определените мерки за негов контакт с детето се нарушават и той не го вижда. С консултантите споделя, че майката често отсъства от страната и детето е на грижите на баба му, както и че срещу него се подават сигнали за насилие спрямо детето, които той категорично отрича. Обаждащият се изразява своите притеснения, че детето е изложено на емоционално напрежение заради родителския конфликт.

В друга консултация баща търси съвет как да постъпи, след като са му отказани всички опити да види детето си. По думите му за детето се грижат добре и той не се притеснява за него, но иска да го се вижда, което не му се позволява. С майката на детето не са разведени официално, поради неприключило дело, което се води в Германия.

"Нека възрастните да бъдем отговорни и да не превръщаме децата в заложници на нашите решения, защото практика показва, че празничните дни често се превръщат в арена на родителските конфликти и винаги е за сметка на децата. Освен децата, възрастните също трябва да се научим да говорим за емоциите си, за да не взимаме неправилни решения под тяхно влияние", смята д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Държавната агенция за закрила на детето от 13 години управлява Националната телефонна линия за деца, която е с хармонизиран европейски телефонен номер - 116 111. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно и напълно безплатно.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тази за която всички
преди 1 месец
А мен, майка на уникално, невероятно момиченце от 6 месеца, майка която иска да си гледа детенцето и да го прегръща всеки ден, ме карат да съм ходела се самоубивам, защото това било най добре за дъщеря ми. Ако не съм го направила те щели да ме погребат жива. Само защото искам да си гледам детето. Бяха много добрички преди да я родя. Очерниха ми живота. Като пчелички пърхаха от цвят на цвят до деня в който я родих, коренно се промениха нещата. Скъпия ми мъж и родителите му скочиха да ме трепят. Сигнализирай за неуместен коментар