Няма да си отслабим армията, предоставяйки военна помощ на Украйна?

До месец МС трябва да изготви подробен доклад за това какво можем да предложим

05.11.2022 | 19:05 Редактор: Тодор Петров

България може да предложи военна помощ на Украйна, без това да отслаби мирновременните части на Българската армия - в това е категоричен първият ни военен представител в НАТО ген. Съби Събев. А според евродепутата Андрей Новаков решението от тази седмица да предоставим оръжие на Украйна, ясно заявява позицията на страната ни във военния конфликт

"Въпрос на експертиза е да се прецени какво можем да дадем. Важно е, че можем да предоставим техника, с която украинците са се обучили да боравят.

По думите на Новаков няма как на България да бъде вменена вина, че подпомага войната, а още по-малко партиите, гласували за решението, да бъдат определяни като "военна коалиция". 

"Това щеше да е коалиция на войната, ако бяхме изпратили оръжие на Украйна да нападне Русия. От страх не смеехме да кажем, че ще помогнем на Украйна, с което разочаровахме своите съюзници и украинския народ", посочи евродепутатът.

До месец Министерският съвет трябва да изготви подробен доклад за това какво може да предложим като оръжие и техника на Украйна. Ген. Събев заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че от Министерството на отбраната са се забавили с изготвянето му. Според него страната ни има резерв от оръжия, които може да даде на Украйна, без да се нарушава дейността и възможностите на Българската армия. 

В тази война не можеш да поддържаш неутралитет, както предлагат някои партии, допълни Събев. Той подчерта важността на факта, че политиците са осъзнали губещата позиция на България с отказа си да предоставят военно-техническа помощ на Украйна.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 1 година
Когато влязохте в ЕС я отслабихте достатъчно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
ROCK AND ROLL
преди 1 година
ТОЛКОВА МНОГО ВЪОРЪЖЕНИЕ СТОИ ПО АВТОПАРКОВЕТЕ НА БИВШИТЕ БОЕННИ ГАРНИЗОНИ ! В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ Е ГОДНО ! ПЪК И ПРОИЗВЕЖДАМЕ НОВИ " КАЛАШНИК" , АВТОМАТИ И КАРТЕЧНИЦИ - 7.62 ! ЗА КАКВО СА НИ ! ДАЙТЕ ИМ ГИ ! ВИНАГИ ЛИ ЩЕ ОСТАВЯМЕ ИСТОРИЯТА ДА НИ ПОДМИНАВА ! БЕЗ ДРУГО руссия Е Б И Т А К А Р Т А ! Сигнализирай за неуместен коментар