Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ген. Съби Събев: България има какво да предостави на Украйна

Страната ни може да поиска заместващ капацитет от съюзниците в НАТО

05.11.2022 | 18:00 Редактор: Тодор Петров

"Предполагам, че докладът на МС ще даде необходимата информация какво страната ни може да предостави на Украйна като военна помощ. Но аз считам, че той трябваше вече да бъде готов и да се обсъжда", коментира в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR първият ни военен представител в НАТО ген. Съби Събев.

"Това, което имаме в резерв, (а не това, с което оперират мирновременните части на българската армия), са танковете Т-72, бронетранспортьори, имаме също и реактивни системи за залпов огън, от които Украйна има голяма потребност, имаме и самоходни артилерийски установки, които също са необходим за отбраната на Украйна. Имаме и средства за противовъздушна отбрана, извън тези С-300, които се визират твърде често в коментарите. Да не говоря за различен тип боеприпаси, стрелково въоръжение, включително минохвъргачки, от които Украйна има сериозна потребност. Имаме достатъчно какво да дадем. Радвам се, че се намери политическа воля и България ревизира решението на предишния парламент, което ни постави в неблагоприятна позиция," коментира Събев по повод взетото решение на НС за оказване на военна помощ на Украйна.

Според решението на НС до месец Министерският съвет трябва да извърши преглед на наличното въоръжение и техника, за да е ясно какво можем да предоставим.

"Ако България си свърши добре работата, включително и в дипломатически аспект, може на мястото на предаденото тежко въоръжение да поиска заместващ капацитет от нашите съюзници в НАТО - Германия, Великобритания САЩ, а и Италия. Както Гърция направи - за това, че предостави близо 200 машини съветско производство за пехотата, тя получи от Германия съответни такива, но много по-съврмененни и надеждни. Всичко е въпрос на дипломация," каза ген. Събев в разговор с Милена Милотинова.

"Освен това има фонд на ЕС който обезщетява определени страни, които предоставят главно тежко въоръжение на Украйна. Тези средства, с които ги овъзмездява Фондът, също могат да се използват, за да се купят оръжейни системи, от които ние имаме нужда. Някои страни вече получиха такива средства", каза още гостът в "Брюксел 1".

"Остава да видим как ще бъде изпълнено това решение на НС. Да видим какво ще предложи Министерство на отбраната. Малко е тревожно мнението, че МО ще подходи консервативно, което внася някои съмнения, че може би ще се опита или само боеприпаси да се предоставят, или да се предоставят в недостатъчно количество", смята ген. Събев.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 1
да, бе
преди 1 година
Генерали като тоя унищожиха, разпродадоха и окрадоха огромния запас българско оръжие, а сега иска да дадем и и малкото, което ни е останало. Не знам дали някой му плаща или си е прото ***, но не трябва да си даваме мобилизационните запаси, защото се намираме на Балканите. Заместващ капацитет може да искаме, но преди да дадем нашето оръжие. Иначе ще ни излъжат, както много пъти досега. Не сме длъжни нищо но никого, преди са сме си окугурили нашата сигурност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
чужди интереси
преди 1 година
Съд и затвор за продажниците на националните интереси! Съд и затвор за получаващите грантове от чужбина! Съд и затвор за тези, които ликвидираха въоръжение за милиарди на българската армия, при влизането ни в НАТО! Сигнализирай за неуместен коментар