Един от 58-те оцелели в света: Здравко с преместеното сърце се срещна с ангелите в бяло

Мъжът живее втори живот, след като преди 2 години претърпява тежка катастрофа с мотор

02.11.2022 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Мъжът с изместено при катастрофа сърце вдясно се срещна със своите спасители от "Пирогов". С усмивка на лице и искрена признателност Здравко застана до своите ангели в бяло.

"Нямам думи, с които да си изразя благодарността си към лекарския екип, който направи така, че днес да съм тук", сподели Здравко Димов.

Мъжът живее втори живот, след като преди 2 години претърпява тежка катастрофа с мотор. При инцидента сърцето му отляво се измества вдясно. Екип лекари от "Пирогов" извърши животоспасяваща операция.

"Операцията беше по спешност, много екстремна. Трябваше да изградим перикарда, който се беше скъсал, обвивката на сърцето да го изградим наново", обясни кардиохирургът д-р Пламен Първанов.

"Такава травма изисква поддръжка на сърцето, да се поддържа помпената станция, пълненето на сърцето, за да може то да си върши работата", уточни началникът на отделението по анестезиология към КАИЛ д-р Пламен Нейчев.

След подобна травма оцелелите в световен мащаб са едва 58 души и Здравко е един от тях. Прекарал е над 45 дни в реанимация. 

"Първото нещо, което си спомням, когато се събудих, беше как си виждам краката. Видях, че нямам нищо общо с това, което бях. Аз бях 90 кг. Добре сложен, бях станал 63 кг, висок съм 1,90 м", разказва Здравко.

"В началото нещата бяха борба за живот, защото изглеждаха несъвместими с живота, без преувеличение", каза началникът на ОАИЛ към Клиниката по неврохирургия д-р Валери Плачков.

След всичко преживяно, плюс 12 операции на ръката, Здравко казва, че най-трудното е било да се пребори със себе си и да повярва, че отново ще води нормален начин на живот. 

"Тази психологическа бариера я преминах. Няма да се успокоя, няма да се кротна! Ще бъда същият човек, като преди", категоричен е мъжът, който живее втори живот.

Здравко е пилот, капитан от българските военно-въздушни сили. Сега отново тренира, кара колело, плува и е сигурен, че някой ден отново ще може да лети. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.