В "Пирогов" сътвориха чудо: Спасиха мъж с преместено вдясно сърце след катастрофа

28-годишният мъж катастрофил с мотор

28.10.2022 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Лекари извършиха уникална интервенция. След катастрофа с мотор сърцето на млад мъж се измества вдясно. Екип на "Пирогов" поема пациента и след направената за първи път у нас операция спасява живота му.

28-годишният военен пилот е откаран в Спешното отделение на най-големия спешен център у нас след претърпяна катастрофа с мотор и тежка гръдна травма. След направени изследвания медиците открили, че сърцето му се намира на необичайно място.

"Позицията на сърцето беше вдясно, което се установи още в противошокова зала. Трябваше да се събере екип, който да направи операцията по преместването, за да е в нормална позиция - вляво", разказа д-р Пламен Нейчев.

Рентгеновата снимка на гръдния кош на мъжа и направеното изследване със скенер показват, че сърцето му се е откъснало и се е завъртяло на 90 градуса. Аортата и белодробната артерия също са се завъртели надясно.

Анестезиологът д-р Пламен Нейчев се среща с мъжа 18 часа след постъпването му на операционната маса.

"Специфичното беше, че трябваше да го запазим жив с медикаменти, които поддържат функцията на сърцето, освен всички медикаменти за самата операция за обезболяване, релаксация и седиране", допълни д-р Нейчев.

"До такава степен истинска луксация, че първоначално решихме, че се касае за вродена аномалия. Това ни забави малко с операцията, защото изчакахме да получим стара негова снимка", поясни доц. Румен Филипов.

Операцията е направена от него и д-р Пламен Първанов. В 99% от случаите с тази травма изходът за пациента е летален.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.