Президентът връчи наградите "Джон Атанасов"

Той пожела на отличените устремът им към успех да дава нов тласък на науката

04.10.2022 | 19:57 Редактор: Ирена Бакърджиева
Президентът връчи наградите

Държавният глава Румен Радев приветства на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда "Джон Атанасов“ за 2022 г. Пред гостите на церемонията, която се провежда за 20-а поредна година, Румен Радев открои значимата роля на президентската инициатива, утвърдила се през годините като израз на признателност на цялото ни общество към успехите на българските олимпийски отбори и на младите учени в областта на компютърните науки.

"Преди двайсет години се заложи именно на този специфичен български ген, който дава сили, устрем и иновативност на българите да развиваме информационните технологии и компютърните науки. Ген, заложен още от патрона на инициативата Джон Атанасов“, посочи Румен Радев.

Президентът подчерта значимостта на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, чието приложно поле непрекъснато разширява своя обхват и засяга всяка сфера на обществения живот. "Много от участниците в инициативата през изминалите години днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети и задават посоката за развитие на световната наука. Много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие", изтъкна държавният глава.

Д-р Борис Банков - доктор в направление "Информатика и компютърни науки“ от Икономически университет – Варна, е победителят в категорията Награда "Джон Атанасов“. Основните научни постижения на д-р Банков са в областта на автоматизираната обработка на големи информационни масиви и разработки, които се прилагат в полза на цифровата трансформация в академични институции. В неговия дисертационен труд на тема "Софтуерна система за автоматизирана обработка на неструктурирани данни от социалните мрежи“, които се разглеждат като източници на неструктурирани данни и се изследват съвременните подходи и методи за интелигентен анализ на текстови масиви.

Президентът Радев отличи с грамоти лауреатите в категорията "Джон Атанасов"- ученици и техните преподаватели" - информатика и информационни технологии. За постигнати най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика са отличени Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич, Мартин Копчев и Денис Цветков.

С грамота "Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – Информационни технологии e отличен Денис Цветков. Той е завършил с отличие НПМГ "Акад. Любомир Чакалов", София. Отличен е за своя проект "Супер Скрабъл" и за постигнат най-висок актив точки в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии през 2022 г. Проектът му се нарежда на първо място в категория "Разпределени приложения“ и в цялостното класиране на НОИТ 2022 г. Ръководител с най-голям принос за успехите му е Александър Кръстев.

В категорията "Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти" президентът Радев отличи гл. ас. Емил Келеведжиев и Елица Цонева.

С грамота "Дебютен пробив в областта на компютърните технологии" бяха отличени трима млади учени: Любомир Ненков, Радостин Чолаков и Стивън Спасов.

В категория "Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ е отличен капитан Костадин Недев – военен пилот, възпитаник на Национален военен университет "Васил Левски“. Капитан Недев е пилот на изтребител в авиобаза "Граф Игнатиево". Той е създател на образователната платформа "Млад изобретател“, използваща негови авторски хардуерни и софтуерни приложни разработки. През 2022 г. "Млад изобретател“ e сред големите победители от конкурсите "Най-добър младежки стартъп за 2022 г.", Founders Today.

С плакет "Св. св. Кирил и Методий“ на президента на България беше удостоен инж. Сергей Михалев - доктор по "Маркшайдерство“ от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски“.  Д-р Михалев е отличен за основната му заслуга в разработването на първия в света автономен, самообучаващ се дрон за работа в подземни условия с липса на GPS покритие.  Изкуственият интелект, създаден от екип с водещото участие на д-р Михалев, е уникален за световната практика и позволява навигиране в сложните и тесни минни пространства.

В словото си по време на церемонията президентът Радев изрази благодарност към преподавателите на младите учени и посочи, че тяхната всеотдайност и подкрепа е най-голяма инвестиция в бъдещето на България. На участниците и победителите в инициативата държавният глава пожела устремът им към успех да дава нов тласък на науката и развитието на високите технологии в България.

Снимка: Прессекретариата на президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК