Румен Радев: Трябват ни силни институции, които да овладеят кризите

Преговорите за членство в ЕС ще започнат, когато РСМ впише българите в своята Конституция, заяви президентът

02.10.2022 | 11:18 Редактор: Тодор Петров

"Имаме нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения. Това изисква съпричастност и подкрепа от цялото общество. Важно е да се реши какви са основните проблеми и как да намерим най-бързото решение", заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас на парламентарните избори.

Държавният глава призова всички български граждани да излязат и да гласуват. Да не оставят никой друг да решава вместо тях. Изборите са право и отговорност, изтъкна Румен Радев.

Президентът се надява българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват. По думите му няма да бъде лесно да се състави правителство. 

"Тук сблъсъкът е между две тези - правителство на всяка цена, което може да доведе до неустойчивост, и отстояване на принципите и червените линии, което пък води към спадане на подкрепата към партиите", подчерта президентът и изрази надежда да не се стига до ново служебно правителство.

"България е основен износил на електроенергия в региона и имаме готовност да увеличим износа си за РСМ. Разбира се, в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство и интересите на българските граждани. Обсъдихме възможности ЕС да подкрепи финансово Северна Македония, за да се избегне криза със снабдяването с електричеството. Важно е да се разбере в РСМ, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти трябва да върви възможно най-скоро. Същинските преговори за членство не са започнали. Ще започнат едва когато РСМ впише българите в своята Конституция, това трябва да е много ясно", каза още Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
как
преди 1 година
Силни институции при тази политическа корупция? Партиите трябва да бъдат сериозно реформирани! Купуването на депутати - престъпление! Сигнализирай за неуместен коментар