Радев: Влошаването на средата за сигурност налага да градим съвременна отбрана

"Справянето с редицата предизвикателства изисква командири и началници с висока експертиза", каза президентът

03.10.2022 | 12:53 Редактор: Ваня Кузманова
Радев: Влошаването на средата за сигурност налага да градим съвременна отбрана


На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои български военнослужещи с висше офицерско звание.

Със свой указ, считано от 1 октомври, президентът назначава полковник Станимир Йорданов на длъжността директор на дирекция "Операции и подготовка" в Щаба на отбраната, като го освобождава от позицията временно изпълняващ длъжността. Румен Радев удостоява полковник Йорданов с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Държавният глава освобождава с друг свой указ, считано от 3 октомври, полковник Димитър Хлебаров от длъжността началник на отдел „Комуникационно-информационни системи" в Съвместното командване на силите, назначава го на длъжността командир на "Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана" и го удостоява с висше офицерско звание "бригаден генерал".

В приветствието си Румен Радев заяви, че новите звания и назначения са заслужено признание за достойната служба на двамата военнослужещи, за демонстрираните от тях лидерски, командирски и организаторски качества и за приноса им за развитието на Въоръжените сили. Държавният глава напомни, че новите назначения идват в период на рязко влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за региона и за страната, което налага изграждането на съвременни отбранителни способности, както и високо ниво на подготовка на войските и на системата за тяхното управление.

"Справянето с предизвикателствата пред нашите Въоръжени сили, хроничният недостиг на ресурси, на съвременно високотехнологично оборудване, многократно отлаганите програми за модернизация и повишаване на мотивацията на личния състав на фона на растящите по обем и сложност задачи, изискват командири и началници с висока експертиза, професионализъм и отговорност", подчерта Румен Радев.  

Президентът пожела на двамата офицери здраве, воля, енергия и висок дух за изпълнение на високоотговорната им мисия и благодари на техните семейства и близки за разбирането и подкрепата.

От името на двамата удостоени с висше офицерско звание, бригаден генерал Станимир Йорданов изказа благодарност за оказаната чест и гласуваното доверие и подчерта, че новите назначения са и голяма отговорност в момент на усложнена среда за сигурност, кризи и процеси по трансформацията на Въоръжените сили. 

"Това е отговорност най-вече пред нашето общество, за което Въоръжените сили винаги са били, са и ще бъдат гарант за суверенитета и независимостта на Република България. Отговорност пред хората, които вярват в своята армия и знаят, че в случай на нужда, тя винаги ще откликне", заяви той.

В церемонията участваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: Пресцентър на Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК