Радев обсъди с Шарл Мишел нуждата от предвидимост в доставките на енергийни ресурси към Европа

Двамата проведоха видеоконферентен разговор

03.10.2022 | 17:30 Редактор: Елеонора Танева
Радев обсъди с Шарл Мишел нуждата от предвидимост в доставките на енергийни ресурси към Европа

Държавният глава Румен Радев е провел видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в рамките на подготовката на срещата на европейските лидери в Прага. На 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", а на 7 октомври – неформално заседание на Европейския съвет.

Президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност. По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство, информират от президентството.

Необходимостта от укрепване на сигурността и предвидимостта в доставките на енергийни ресурси към Европа, което да допринесе за икономическата и социална стабилност в отделните страни, също е бил сред акцентите на разговора. Президентът Румен Радев е запознал председателя на Европейския съвет с постигнатото споразумение между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни мрежи без да се изчаква изграждането на нова инфраструктура.

Това, по думите на президента, показва и способността за постигането на реални решения, които да гарантират конкурентоспособността и индустриалния капацитет на Европа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК