По интерконектора вече тече азерски газ: Какви са реакциите на регионалните лидери?

До 2027 г. се очаква доставките за Европа да бъдат удвоени

01.10.2022 | 14:30 Редактор: Петя Кръстева

По интерконектора между България и Гърция вече тече азерски газ, така България вече има газопровод, по който не тече руски газ. Именно независимостта от руските доставки бяха акцент в официалното откриване на тръбата след 10-годишно чакане. Очаква се по нея да преминават около 3 млрд. куб метра газ годишна. 

Лидерът на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че това е нова ера за страната ни и че с пускането на интерконектора Европа ще се освободи  от руския монопол. Президентът Румен Радев пък отбеляза, че се променя енергийната карта на Стария континент. 

Едно от най-важните лица на церемонията беше и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който подчерта, че газовата връзка гарантира южния газов коридор, а до 2027 г. се очаква доставките за Европа да бъдат удвоени. Румънският му колега Николае Чука също отбеляза, че това е исторически момент. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е на мнение, че тръбата значително ще понижи цените на Балканите. Именно за цените се хвана и сръбския президент Александър Вучи, който се определи като "черна овца" пред Урсула фон дер Лайен заради близките си отношения  Русия.

От ICGBT съобщиха, че газоподаването е започнало в 7:00 часа. Планирано е в рамките на 24 часа да пристигнат 30 мегаватчаса природен газ, а прогнозата за октомври е за близо  900 хил. мегаватчаса

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК