Вълна от руснаци ще залее жилищата под наем в България

Засиленото търсене е станало причина за значително вдигане на цените на квартирите

24.09.2022 | 10:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Вълна от руснаци ще залее жилищата под наем в България

Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем в България, в различни части на страната - основно в София, главно заради по-добрите възможности за наемане на офиси и комуникации в столицата. Очаква се вълна от руснаци, които ще дойдат в България по примера на украинците, които продължаваме да имаме като клиенти за наеми и за малък брой покупки, откакто започна войната. Това прогнозира Никола Стоянов, основател на Luximmo, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България ще привлече хора с добри финансови възможности – от средния към висок сегмент, основно от големите градове в Русия.

"След решението за частична мобилизация в Русия реакциите са разнопосочни, но повечето от познатите и бизнес партньорите ми очакваха, че ще се случи нещо подобно. Голяма част от руснаците, с които съм поддържал контакти през годините, вече не са в Русия", сподели събеседникът.

Той каза, че процесът по изтичане на хора и капитали от Русия е започнал още от март насам. "Голяма част от  програмистите и хора в IT индустрията си предислоцираха позициите, в цяла Европа има движения на такива хора, които също могат да работят и от дистанция. Голяма част от техните фирми предприеха такава стратегия за преместване в други страни. Ще има засилване на тази тенденция, но само ако не бъдат затворени границите.  Това се очаква да се случи всеки момент и вероятно съвсем скоро ще има някаква забрана за напускане на Русия", посочи още Стоянов.

Предвид факта, че украинската вълна от февруари и март предизвика напрежение на наемния пазар в България, както и обстоятелството, че в момента сме и в период, в който студентите стават много активни в наемането на квартири, събеседникът посочи, че засиленото търсене е станало причина за значително вдигане на цените на квартирите.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК