Помпео: България може да е енергиен център на Източна Европа, ключът е шистовият газ

Той коментира темата с доставки на газ от Русия и посъветва България как може да стане независима от Кремъл

31.08.2022 | 19:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Бившият държавен секретар на Съединените американски щати Майк Помпео посети България. Той коментира темата с доставки на газ от Русия и посъветва България как може да стане независима от Кремъл.

Държавният секретар по време на управлението на президента Доналд Тръмп заяви, че руската военна машина не е най-големият коз в ръцете на Владимир Путин.

"Голямото оръжие на Русия не е армията, която се е оказа по-слаба от очакваното, а енергетиката, която позволява на Кремъл да упражнява влияние", твърди Помпео.

За да стане България независима от влиянието на руската енергетика, трябва да започне да добива шистов газ, смята той.

"Аз съм сигурен, че България може да е енергиен хъб. Тя трябва да използва потенциала си да се превърне в енергиен център в Източна Европа. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", категоричен е Помпео.

Политически проблеми с добиването на шистовия газ имало и отвъд океана. Американските управляващи се справили, като се доверявали само на науката.

"Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви. Съединените американски щати ще помогнат на България", посочи той.

Традиционно, Помпео не пропусна да отправи критики към сегашния стопанин на Белия дом.

"Правителството на американския президент Джо Байдън не показа същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ - Доналд Тръмп", уточни Помпео.

Иначе според американеца на територията на страната ни могат да се добият 500 млрд. кубически метра шистов газ, докато България потребявала около 3 млрд. кубически метра на година.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК