Василев контра на Борисов: Ако газът от "Газпром" е по-евтин, е най-добре за гражданите

Финансов апокалипсис няма да има, заяви бившият министър

31.08.2022 | 17:45 Редактор: Елеонора Танева

Нова порция предизборни престрелки. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с остри критики към правителството на Кирил Петков относно финансовата политика, газовата криза и съдебната реформа. От "Продължаваме промяната" реагираха - правителството им е подсигурило газовите доставки, но са били отказани от служебния кабинет.

В основата на критиките на Борисов се оказа финансовата политика, водена от правителството на Петков.

"Трънчани казват: "Три пъти го режа и то все късо и късо". Три бюджета прави Асен Василев и те все не стигат, взима нови и нови кредити, които ние да плащаме. Държавата е в тежка криза. Не сме заделили пари за каквото и да било, нула капиталови разходи. Година и половина чакам по модела Радев да видя как се строи", заяви Борисов.

Бившият финансов министър Асен Василев обаче контрира - настъпване на финансов апокалипсис в държавата няма.

"Този финансов апокалипсис го говореха февруари месец като приемахме бюджета. Не се случи. Актуализацията миналата година август месец беше финансов апокалипсис – не се случи. Сега пак са решили да претоплят старата манджа с финансовия апокалипсис – няма да се случи", коментира Василев.  

И одобри идеята на служебното правителство да изтегли нов заем.

"Ако се изтегли сега, лихвите ще са по-ниски отколкото догодина, така че ако заемът се тегли с такава цел – това е напълно разумно", уточни бившият финансов министър. 

Борисов отново заяви позицията си - преговори с "Газпром" не трябва да има.

"100% диверсификация от "Газпром". С "Газпром" ние повече не трябва да имаме работа", повтори позицията си лидерът на ГЕРБ.

В разрез с досегашната си позиция, Асен Василев не изключи възможността по-добрият доставчик за България да е руската компания.

"В момента ние не получаваме газ от "Газпром", имаме избор дали да получаваме от "Газпром" или от други доставчици. Ако сме сигурни, че газът няма да бъде спрян и той дойде на по-добра цена, това е най-добре за българските граждани", каза Василев.

"Търговете са в края на септември и те трябва да се вземат, за да имаме възможност следващото правителство да има опция за вземане на газ от целия свят. 6 кораба, които бяха отказани, бяха с цена от 30 долара под пазарната. Ние имахме слотове за октомври, ноември и декември. От там нататък трябва да питате хората, които сега взимат тези решения. За нас е непонятно защо бяха отказани, въпреки добрата цена", допълни Кирил Петков.

Той отново изрази надежда, че Бойко Борисов ще бъде осъден, след като е подал иск срещу него за клевета.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК