Шефът на "Булгаргаз" прогнозира по-ниски цени на газа през октомври, изпращаме заявки до "Газпром" всекидневно

Потребители се опасяват от двойни сметки и преминават на отопление на ток

30.08.2022 | 17:45 Редактор: Петя Кръстева

"Булгаргаз" предлага увеличение на цената на газа за септември със 17%. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Междувременно от енергийното министерство съобщиха, че Азербайджан има готовност да доставя газ по новата връзка с Гърция от октомври. "Булгаргаз" очаква отговор от "Газпром" дали преговорите за доставки до България ще бъдат възобновени до края на деня.

Константин Василев отоплява дома си с природен газ. През последните години е плащал по 150 лв. на месец за два радиатора. Очаква сметката му да се увеличи най-малко два пъти през новия зимен сезон. 

"Ако това е единствения вариант, със сигурност ще мина на ток, без значение дали ще търпи някаква форма на поскъпване. Със сигурност ще е по-евтин, отколкото газа", коментира той за Bulgaria ON AIR

Новата цена, която поискаха от "Булгаргаз" за септември е със 17% по-висока от тази за август. 

"Към днешна дата прогнозната цена ще е около 350лв.", заяви шефът на дружеството Деница Златева.  

Количествата за септември са осигурени, но все още има неяснота около това как ще бъдат доставени тези за октомври. 

"Цените ще бъдат по-ниски от обявените за септември", прогнозира Златева. Българският газов доставчик все още опитва да продължи работата си по договора с "Газпром", за да получи по-евтин газ и за бизнеса, и за потребителите. 

По думите на шефа на "Булгаргаз" всеки ден се изпращат заявки за доставки, но обратно пристигат единствено потвърждения за нулеви количества за следващия месец.

"Разговорите, които се водят всеки ден, са на политическо ниво. Засега изпълняваме съществуващия договор с изпращане на заявки", поясни тя.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че никой не може да гарантира каква ще бъде цената на газа през месец януари. 

"Такава гаранция никой в България не може да ви даде. Това което мога да кажа, е, че решението ще остане валидно до 01.01 със сигурност", обобщи той.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Да четем историята
преди 1 година
Преди 120 г. колко бяха империите ? Сега колко са ? След няколко години колко ли ще са ? Сигнализирай за неуместен коментар