ГИТ: 13% от наетите в ресторанти и заведения работят без договор

810 са нарушенията, свързани с изплащането на заплати

22.08.2022 | 16:38 Редактор: Елеонора Танева
ГИТ: 13% от наетите в ресторанти и заведения работят без договор

150 лица са установени да работят без договор в питейни заведения и ресторанти при извършени 1 133 проверки от "Главна инспекция по труда" през юни и юли.

Данните показват, че при 13% от проверките, които са извършени в рамките на специална инспекционна кампания, насочена към превенция на недекларирания труд в ресторантьорството, се установява най-тежката му форма - работа без трудов договор. 

Констатираните при тези проверки нарушения на трудовото законодателство са 6333. От тях 810 са по заплащане на труда и 878 по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушения също създават предпоставки за укриването на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла. 
Резултатите от кампанията за пореден път доказват, че ресторантьорството е сред високорисковите отрасли по отношение използването на нерегламентирани практики на пазара на труда, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство.

Превенцията на недекларирания труд традиционно е сред акцентите на контролната дейност на ГИТ. 

За седемте месеца на годината са извършени 15 735 проверки във високорисковите по отношение недекларирания труд сектори строителство и селско стопанство, както и по специалната мярка за контрол по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. Това са около 70% от всички проверки - общо 24 220 бр. за периода. Установените случаи на работа без трудови договори при всички извършени през периода проверки са 1714 бр.

Инспекцията по труда постоянно работи и за засилване на сътрудничеството с Националната агенция за приходите (НАП) чрез обмен на информация и съвместни действия. През 2022 г. двете институции осъществяват съвместна кампания за справяне с недекларирания труд. В рамките на кампанията до момента контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 484 съвместни проверки с НАП и 129 по инициатива на Приходната агенция. На НАП е предоставена информация за резултатите от контролната дейност на ИА ГИТ в над 250 предприятия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК