Сектор хотелиерство и ресторантьорство страда, липсват обяви за работа

Значителен спад през юли отчита най-голямата електронна платформа за кариерно развитие

05.08.2022 | 09:21 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сектор хотелиерство и ресторантьорство страда, липсват обяви за работа

Значителен спад на обявите за работа през юли отчита най-голямата електронна платформа за кариерно развитие. Офертите са с близо 6000 или с 12% по-малко в сравнение с юни.

Най-голямо е намалението в сектор хотелиерство и ресторантьорство. В последната седмица на юли продължава тенденцията новорегистрираните безработни да са повече от постъпилите на работа, сочат най-новите данни от наблюдението на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

Данните сочат намаление на обявите за работа във всички сектори. Експерти коментират, че това не бива да е повод за притеснения. Основен фактор за намалението в броя на предложенията е летният почивен период, в който както работодатели, така и търсещи работа са по-малко активни на пазара на труда. На годишна база спадът в офертите е с 1% или близо 500 предложения.

Освен спад в хотелиерството и ресторантьорството, най-голямо намаление на офертите се отчита в секторите на здравеопазване и фармация и административни и обслужващи дейности, съобщи БНР.

Първенец по брой на обявите са търговия и продажби, както и производството. Броят на предложенията за работа от вкъщи и или за дистанционна работа са намалели със 7% спрямо месец юни. Те са малко над 5200 или 13% от всички. Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през юни е малко над 2500. Броят им също е намалял със 7% спрямо предходния месец.

За периода 25-31 юли регистрираните в бюрата по труда в цялата страна са 3571 души, а устроените на работа – 2454. От началото на годината новорегистрираните са малко над 147 400 души, а намерилите препитание – 105 860.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК