България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медици работят на 2-3 места, за да попълват бюджета си и дупки в системата

Забранена е подписката за увеличение на възнагражденията в болница "Света Марина" във Варна, заяви Мая Илиева

03.08.2022 | 08:26 Редактор: Петя Кръстева

Медицинските сестри изразиха готовност за ефективни стачни действия през септември заради "виртуално" увеличение на заплатите в сектора.

Задържахме подписката си относно исканото дофинансиране на определени структури в здравеопазването до съставянето на нов кабинет,  тъй като трябваше да я внесем в последния работен ден на Народното събрание и усилията ни щяха да бъдат напразни. Това заяви председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ начинът, по който досегашните управляващи бяха решили да увеличат заплатите на медицинските служители, "ще си остане една първоаприлска шега".

"Заплатите са договорени и увеличени в "Александровска болница", която беше дофинансирана с няколко милиона от държавата. По-високо заплащане са получили и в "Националната кардиологична болница", където разполагат с кардиохирургии, които са най-скъпоплатените клинични пътеки. Увеличаване има и в "Пирогов", където оборотът на пациенти е голям", поясни Илиева.

Според нея работодателите са сформирали картел - "когато медицинските специалисти са държани на ниски основни заплати, те са принудени да работят на 2-3 места и попълват дупките в системата".

Илиева подчерта, че от Синдиката не очакват нищо от новия ресорен служебен министър за краткото време, в което ще управлява. Все пак обаче той би могъл да им съдейства с промяна на някоя наредба.

"Свикнали сме 30 години да ни считат за втора категория хора, считат ни за помощен персонал", категорична бе тя. 

Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти съобщи за Bulgaria ON AIR за порочни практики, извършвани в болниците у нас. Една от тях е забраняването на подписката за увеличение на възнагражденията от ръководството на болница "Света Марина" във Варна. Подобна ситуация се е разиграла и в "Първа градска болница".

"Няма как да задържаме кадрите с подобно отношение, ниско заплащане и лоши условия на труд. Над 50% от медицинските специалисти са в пенсионна и предпенсионна възраст, тъй като младите предпочитат да отидат навън", обобщи тя. 

В случай че исканията на медицинските специалисти не бъдат изпълнени и след сформирането на редовно правителство, те са готови да излязат на протест през месец октомври.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК