България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мая Илиева: Медиците няма да получават обещаните по-високи заплати

Едни хора станаха милионери за сметка на останалите в системата, посочи тя

07.04.2022 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

2000 лв. става стартовата заплата за лекар, 1500 лв. ще бъде месечното възнаграждение за медицинска сестра, а 900 лв. стартово ще получава всеки санитар.

"Много се съмнявам, че колегите ще взимат такова възнаграждение. Става въпрос само за колегите в болниците. Не става дума за всички колеги, които работят в здравеопазването, повече от 50% ще бъдат ощетени. Тези, на които обещават тези 1500 лева, също няма да ги получат. Няма как да бъде изпълнено", коментира председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

В студиото на "България сутрин" тя информира за много случаи на заплати в сектора от 750-780 лева.

"От 4 г. протестираме. Искаме и предлагаме поне средната работна заплата за страната плюс 25% отгоре да бъде основа за професията на всички медицински специалисти. Лечебните заведения са търговски дружества и ние зависим от тях, където всъщност е абсурдът. Оказва се, че сме нормени работници. Едни хора станаха милионери за сметка на останалите работещи в системата", подчерта Илиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ най-лесно е с министерско постановление да се постави основа по подобие на учителите, чиито заплати бяха официално увеличени. 

"На 1 април ни съобщиха, че това ще бъдат основните заплати, но след като започнахме с въпросите какво ще се случи с всички останали колеги, нямаха отговор. За да има работещо здравеопазване, то трябва да бъде обезпечено с кадри и специалисти", каза още Мая Илиева.

За 2 години здравната ни система е изгубила над 4 хиляди медицински сестри. Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти алармира, че младите хора не искат да работят в сектора, поради липсата на адекватно заплащане и условия на труд.

"В Русе директно идват чужди фирми и им предлагат работа, докато още са студенти. Няма политика за задържане на младите кадри. Голяма част от работещите в системата са в пенсионна и предпенсионна възраст", посочи Илиева. 

В Световния ден на здравето тя пожела на здравния министър Асена Сербезова да постави основата на истинско здравеопазване в България - с качествена грижа за пациента и обезпечаването с кадри на лечебните заведенията.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК