Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чорбанов каза за здравната реформа и българската ваксина срещу Ковид-19

Според депутата от ИТН е нормално лекарите да напускат страната ни при сегашните възнаграждения

06.04.2022 | 20:55 Редактор: Здравко Черкезов

От "Има такъв народ" изразиха сериозни резерви към новия Закон за здравето. Според депутата проф. Андрей Чорбанов, с промените се дават правомощия на здравния министър да прилага каквито реши мерки, включително задължителна ваксинация, ваксинационни сертификати и изолация.

"Обсъдихме с коалиционните партньори нашите виждания, представихме наши предложения и се надяваме на подкрепа. В закона има много текстове, които са важни и които дават възможност на болниците да работят извън епидемична обстановка", коментира проф. Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му само цялостна реформа на здравната система може да направи така, че медиците у нас да получават справедливо възнаграждение.

"Цялостната реформа ще е сериозна и е заложена в коалиционното споразумение. Там няма разминавания, ще бъде много радикална и е предвидена да стане през целия управленски период. Докато не се е случи, ще трябва да се вземат временни решение, но крайният вариант ще съвсем различен, от това, което е в момента", коментира проф. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Временните решения понякога са работещи. Всичко трябва да бъде вкарано в норми, така че заплащането да бъде честно", добави той.

Няма как да се винят младите лекари, че бягат в чужбина, когато не получават справедливо заплащане у нас, категоричен бе депутатът от ИТН. Според него липсите в родното здравеопазване са много:

"Наливат се милиарди в Здравната каса, големите милиарди не стигат реално до справяне с всичко... Невинаги се намират логични харчове за неща, които могат да не се направят", посочи той. 

Проф. Чорбанов коментира и разработваната от БАН ваксина срещу Ковид-19, като от думите му стана ясно, че до момента са разработени два прототипа, които да са ефективни срещу всякакви варианти на вируса. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК