България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавните болници приличат повече на морги, експлоатират специализантите за 650 лв.

Председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов коментира договореното увеличение на заплатите на медиците

05.04.2022 | 08:41 Редактор: Тодор Петров

2000 лв. става стартовата заплата за лекар, 1500 лв. ще бъде месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лв. за санитар. Това беше решено на среща между медицинските синдикати и премиера Кирил Петков.

"Обещано ни е увеличение на стартовите заплати. Когато влезе в сила и видим, че е реалност, тогава може да повярваме. Още от времето на правителствата на Бойко Борисов синдикатът настояваше за увеличение. От 1 април ще отпаднат допълнителните 1000 лв. за медиците на първа линия, въпреки че обещаха, че това ще продължи до 1 юни. Явно тези средства ще влязат в основните заплати. Надяваме се това да не е първоаприлска лъжа", коментира председателят на Националния синдикат "Защита" Красимир Митов в "България сутрин".

Двете страни са се договорили за временно спиране на протестите в рамките на седмица, за да бъдат "доизчистени нещата" и да бъде решен проблемът с центровете за спешна медицинска помощ. За тях също са дадени обещания, но се очаква конкретика.

"Играят се някакви игрички между казионни синдикати и управляващи - опитват да отидат и да подпишат. Казионните синдикати 10 години лъжат съсловието, че ще има увеличение на заплатите. В момента, в който ни излъжат, имаме готовност моментално да реагираме. Последиците няма да са добри нито за здравния министър, нито за цялото правителство", каза още Митов пред Bulgaria ON AIR.

Потвърдено е 25% увеличение на цените на клиничните пътеки. Предстоят преговори между НЗОК и Българския лекарски съюз. Митов се надява те да приключат бързо и да не се проточат с месеци.

По думите му младите лекари у нас биват експлоатирани - специализират за минимална заплата от 650 лв. Това е отношението на държавата към тях, отбеляза Митов. 

"Частните болници станаха повече от държавните. В държавните болници има лошо управление, трупат се дългове от около 1 млрд. Повече приличат на морги, отколкото на болници. При тази наличност персонал никога няма да има, държавата трябва да се намеси. В "Александровска болница" положението е много тежко. В последните 20 години се правят експерименти в българското здравеопазване", подчерта Красимир Митов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК