България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекари: Джипитата няма да спрат да лекуват, е-здравното досие е задължително

Д-р Виктория Чобанова и д-р Станимир Хасърджиев коментираха новата идея на управляващите

31.03.2022 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Правителството планира да премахне ролята на личните лекари, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. 

"Говорим за една идея, ние не знаем точно каква е. Нямаме нещо, което да сме прочели обективно. Имаме няколко реплики в комисията по здравеопазване. Общопрактиикуващите лекари няма да изчезнат", коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова. 

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че идеята е общопрактикуващите лекари да не бъдат задължително свързани със своите пациенти и да се приравнят със специалистите по други заболявания. 

"Няма как да спрем да ги лекуваме. Ще има промяна в начина, по който се извършва и отчита дейността. Над 85% от медицинските нужди - прегледите на хората, се решават изцяло в първичната медицинска помощ. Няма друга структура, която да поеме тези проблеми", подчерта д-р Чобанова.

И добави, че не е лошо за джипитата, че отпада задължителният им ангажимент да осигуряват 24-часово разположение.

"В момента имаме лимитирана сума за здравни плащания - бюджетът на НЗОК. Всеки като може да ходи където и когато поиска, тази сума категорично ще бъде недостатъчна да покрие исканията на всеки пациент. Нас ни глобяваха, ако дадем повече талони и направления за изследвания. Сега тази формула за регулация ще трябва да се прехвърли към пациента. Има пациенти, които ходят на 4-5 лекари, за да чуят едно и също нещо", обясни д-р Чобанова.

По думите ѝ електронното досие е абсолютно задължително, за да функционира новата идея. Но тя отбеляза, че електронизацията се прави доста необмислено и не дава никакви позитиви на личните лекари. 

"Натрупахме огромна база данни и опит за диференциране на състоянията, да знаем накъде да насочим пациентите. Предполагам, че тази наша функция ще остане - първо да правят консултация с нас и тогава да ходят при специалисти", каза още д-р Чобанова.

"Често прибягваме директно към това да се свържем със специалист. Българите искат винаги искат да са с най-добрия лекар. Как преценяват кой е най-добрият? В България нямаме никакви критерии. Да сравняваш болници и лекари е с цел да се избере най-подходящото място и най-подходящият лекар. Това не е конкуренция или с цел да обиди някого", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той изтъкна, че електронното здравно досие е ключово и ще помогне на хората и лекарите да имат повече контрол и яснота върху собственото им състояние. 

"Това здравно досие вече 20 години го чакаме, едва ли ще дочакаме електронно здравеопазване. Електронното здравно досие ще ни помогне да знаем кой лекар би могъл да ни помогне в дадена ситуация", настоя д-р Хасърджиев.


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК