Кой ще издава направление за PCR и ще обикалят ли пациентите по кабинетите?

Очакванията бяха документът да се издава от специалист

30.03.2022 | 13:49 Редактор: Елеонора Танева

Два дни преди отпадането на епидемичната обстановка все още не ясно кой ще издава направления за PCR тестове и това притеснява пациентите.  Здравните власти ще се опитат чрез промени в закона и личните лекари да могат да издават такива направления.

Венцислав Джиков все още не е боледувал от Ковид-19. Казва, че ако му се наложи да си направи PCR тест, няма да му бъде удобно да обикаля по кабинетите.

"Щом трябва да имам PCR, ще мина през всичките неща, но трябва така да го направим, че да бъде по-удобно за гражданите и да не се разнася заразата", коментира Венцислав.

Първоначалната идея беше PCR тестът да бъде назначаван от специалист, а не от личните лекари, както е към момента. Това се налага поради спецификата на изследването.

"Това е високоспециализирано изследване, защото се извършва от магистри биолози, молекулярна диагностика - много е сложно за работа. В общественото мнение не знам какво означава за хората, но за нас това е много сложно изследване, което си заслужава да бъде определено като високоспециализирано", заяви управителят на лаборатория д-р Розина Мирчева.

Това обаче се очаква да затрудни пациентите. Лекарите са на мнение, че липсват и достатъчно специалисти. 

"Пациентите се затрудняват, идват при мен, пускам им талон за пулмолог, идва до Търново и се връща след 3 часа и казва – единият е в отпуск, на другия му е запълнен графикът до края на месеца. Така на практика не може да бъде прегледан", обясни общопрактикуващият лекар д-р Емил Енчев.

Комисията по здравеопазване обаче работи по възможността общопрактикуващите лекари да имат възможност да назначават изследването и след отпадане на извънредната епидемична обстановка.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК