Хотелиери отново измамени? Не са получавали пари за бежанци два месеца

Близо 26 хиляди украински бежанци са настанени на места с държавно финансиране

29.07.2022 | 19:04 Редактор: Петя Кръстева

В хотела на Стоил Далевски от началото на войната отсядат украински бежанци. Последните 12 от тях са си тръгнали съвсем скоро.  Държавните средства за последните два месеца обаче още не са получени. 

"За целия май не сме получили, за юни не сме получили, вече сме края на юли и все още нямаме никакво плащане. Всичко това е на наш гръб, ние обслужваме много кредити, имаме огромни разходи, тъй като всичко е увеличено поне по три", подчерта той. По думите му хотелиерството за пореден път е в колапс.

Според министерството на туризма по-голямата част от 80 млн. лева за периода февруари- май вече са изплатени

"Голяма част от хотелиерите са получили плащането по програмата за хуманитарна помощ, чиято първа фаза приключи на 31 май", заяви ресорният зам.-министър Ирена Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR. 

От думите ѝ стана ясно, че към момента ведомството е в процес на разплащане на още 7,4 млн. за настанените украински бежанци в периода от 1 юни до 30 юни.

Министерският съвет реши действащата програмата за настаняване на бежанци от Украйна в местата за настаняване у нас да бъде удължена с 1 месец. Тя ще приключи на 30 септември.  Дотогава настанените украински бежанци, хотелиерите, които им оказват гостоприемство, и стопаните на държавните и общинските бази могат да бъдат спокойни и да обгрижват своите гости 

Със Стоил продължават да се свързват украински семейства, които искат да бъдат настанени в неговия хотел, но той вече отказва. 

"В момента програмата е такава, че се изплащат по 15 лв. на човек, с тази сума на ден с изхранване е невъзможно да платим и разходите. Ако съответно сумата е друга, бихме приемали и ако се изплащат навреме средствата", обобщи той. 

Към днешна дата близо 26 хиляди украински бежанци са настанени на места с държавно финансиране.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева .

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК